När ska man byta däck?

När ska man byta däck?

Få stenkoll på när man ska byta däck med BestDrives datumguide. Vi ger dig alla viktiga datum och kan självklart också serva dig med att både byta och förvara dina däck mellan säsongerna. Välkommen!

När ska man byta däck – vinterdäck?

Säsongen för vinterdäck är reglerad enligt lag. Lag på vinterdäck gäller mellan den 1 december till den 31 mars – förutsatt att vinterväglag råder. Det råder också förbud mot dubbdäck mellan den 16:e april till den 30 september, i detta fall förutsatt att det inte råder vinterväglag. I så fall är det fortfarande tillåtet att köra med dubbdäck. Du får med andra ord använda dubbdäck från den 1 oktober och fram till den 15 april.

Vad är vinterväglag?

Vinterväglag råder om det är snö, frost, is eller snömodd på vägbanorna. Då kan du vara säker på att ovan regler för vinterdäck gäller.

När ska man byta till sommardäck?

Omvänt gäller reglerna för när det är dags att byta till sommardäck. Fram till den 1:e december är det tillåtet att köra med sommardäck, om vinterväglag ej råder, och från den 16:e april är det förbjudet att köra med dubbdäck (förutsatt att det fortfarande inte är vinterväglag). Det är således en kombination av datum och väglag som styr när du ska byta till sommar- respektive vinterdäck.

Vi hjälper dig!

BestDrive har över 40 däckverkstäder runt om i landet som alla är specialiserade på däck- och däckbyten. Kontakta din lokala däckverkstad så kan de både hjälpa dig med att byta och förvara dina däck. Dessutom kan de alltid vägleda dig i när man ska byta däck, om du skulle vara osäker på vilket väglag som råder och vilka vinterdäck som passar just dig och din körning, här hittar du din närmaste BestDrive-verkstad.

Allrounddäck

Allrounddäck eller året-runt-däck (även kallat friktionsdäck) är egentligen samma typ av däck som dubbfria vinterdäck men som felaktigt benämns allrounddäck eller året-runt-däck i tron att de kan användas året om. Detta är felaktigt på grund av att ett dubbfritt vinterdäck får betydligt sämre väggrepp, längre bromssträcka och slits snabbare på varma sommarvägar, än vinterväglag som de är utvecklade för att rulla på. I ett land som Sverige med stora säsongsvariationer i väder och vind är det alltså inte optimalt att åka med denna typ av däck sommartid, utan man skall alltid vara noga med att ha rätt däck beroende på säsong. Sommardäck på sommaren och vinterdäck på vintern helt enkelt. Läs mer om riskerna med allrounddäck här.

Hör gärna av dig till oss

Vill du ha hjälp med att byta däck eller har andra funderingar är du alltid välkommen att besöka en BestDrive-verkstad. Du kan ockå ta del av Polisens sida om vilka lagar och regler som gäller  när man ska ut på vintervägarnaDela på Facebook