Bilvård som imponerar – med enkla medel

Bilvård som imponerar – med enkla medel

Att ha en välvårdad bil året om gör det där lilla extra för körglädjen. Men att ständigt hålla bilen i toppskick med rätt bilvård är krävande – eller? Nja. Vi har listat sex enkla tips gör din bil fräsch invändigt såväl som utvändigt!

Tänk på!

På några av våra verkstäder kan du få komplett bilvård av vår personal, och flera verkstäder har också så kallade ”gör det själv-hallar” där du själv kan tvätta och vårda din bil i en säker miljö. Där ser vi helt enkelt till att bilvårdsprodukterna inte rinner ut i våra dagvattenbrunnar och orsakar förorening. Dessutom säljer många av våra verkstäder miljövänliga bilvårdsprodukter. Hitta och kontakta din lokala BestDrive-verkstad här för att se vad för bilvård de kan erbjuda dig!

Steg för steg – så rengör du själv.

Har du bestämt dig för att ta saken i egna händer?

Följ vår guide här:

Satsa på grunden – tänk avfettning!

Med hjälp av ett bra avfettningsmedel avlägsnar du allt från damm till hårt ingrodd tjära, vax och olja mm. Det här steget är avgörande för att kommande steg ska bli riktigt bra!
Det finns tre typer av avfettning. Alkalisk avfettning är den första varianten och används i regel vid varje tvätt. Den andra varianten på avfettning när du ska tvätta bilen är petroleumbaserad avfettning, även kallad kallavfettning. Denna variant på avfettning lämpar sig bäst när du ska få bort tjära och asfalt från bilen. Du känner igen tjära eller asfalt på bilen som små svarta prickar man lätt får bakom framhjulen och på bakluckan. Det tredje alternativet på avfettning är en kombination av de båda tidigare. Detta kan vara ett bra alternativ på tvätten om man tvättar bilen mer sällan. Har du däremot lackskydd och tvättar regelbundet är du inte i behov av den tredje varianten på avfettning.
En ”bra” avfettning tar inte bort limrester. Det kan däremot en starkare variant på avfettning göra men här är vårt bästa tips att använda limborttagning. Vi förespråkar denna lösning istället för en stark avfettning då det kan skada lacken eller ta bort lackskyddet.

Spola och schamponera!

Efter avfettningen är det dags att spola av resterna av medlet och att också börja rengöra – eller schamponera. Spola alltid nedifrån och upp, inte tvärtom.  Att använda en svamp för schamponeringen kan gå men för att undvika risken med att repa lacken med envisa smuts- eller grusrester kan du använda en mikrofiberhandske eller mikrofiberduk som fångar upp partiklarna istället för att dra runt dem.

Vaxa för läcker glans!

Nu kommer kanske det roligaste steget inom bilvård om du ska göra detta själv hemma. Resultatet blir givetvis allra bäst om du skött steg 1 och 2 väl. Att vaxa är dock inte helt lätt, det kräver sin finess och framför allt också att bilen är helt torr. För absolut bästa resultat rekommenderar vi ett lackskydd som du kan få hjälp med hos utvalda BestDrive-verkstäder. Anledningen till att vi rekommenderar ett lackskydd istället för vax är på grund av att vax försvinner första gången du använder kallavfettning på bilen medan ett lackskydd kan hålla i 1 och upp till 3 år!
Hör med din lokala BestDrive-verkstad för att se om de erbjuder hjälp med lackskydd!

Glöm inte fönstren!

Säg hejdå till immiga och flammiga rutor och ge bilens rutor en omgång med traditionell fönsterputs. Bilrutorna är det som ofta tar mest stryk när det är dåligt väder, så ha som vana att se över just rutorna lite oftare. Det gäller även backspeglarna. Här rekommenderar BestDrive att använda ett medel som är baserat på alkohol istället för ammoniak. Då blir resultatet avsevärt mycket bättre med rena och klara rutor som står emot imma bra. Det minskar även ränderna efteråt.

Dammsug

På samma sätt som hemmet känns som nytt efter en omgång med dammsugaren får bilen verkligen samma lyft när du avlägsnat grusrester och smuts på insidan. Plocka ur golvmattorna och alla lösa delar och dammsug bilen – även sätena.
Vill du ha det absolut bästa och renaste resultatet på insidan ska du fråga efter en ångtvätt. Då kan du räkna med en nybilskänsla! Ska du göra rent interiören på din bil rekommenderar vi att du använder rengöringsspray avsett för bilens insida samt en mikrofiberduk som fångar upp smutsen på ett effektivt sätt.

Fixa finishen!

För den kräsna finns det även en mängd bilvårdsprodukter som ger din bil den där extra finishen.

Hör med din BestDrive-verkstad om de erbjuder bilvård och rekond och du får garanterat flera tips och idéer hur du kan skämma bort din bil. Hitta din närmaste BestDrive-verkstad här.Dela på Facebook