Däckbyte vinterdäck

På BestDrive skiftar vi gärna dina vinterdäck, gör däckkontroller, mäter mönsterdjup och kontrollerar bromsar och hjulinställning för att du ska känna dig säker på vintervägarna. Är du i behov av nya däck säljer vi bland annat testvinnande vinterdäck från Continental och Gislaved. Boka tid för ditt byte hos någon av våra verkstäder runtom i Sverige. Använd vår sökfunktion nedan för att hitta din närmaste BestDrive-verkstad. Vårt sortiment av vinterdäck kan du se direkt på vår webbplats. Utbudet kan variera hos våra verkstäder.

När är det man ska byta däck?

En av de vanligaste frågorna vi får är just när ska man byta sina däck?
och här reder vi ut vad som gäller för dig som kör på svenska vägar. Lagen om vinterdäck på vinterväglag börjar gälla den 1 december och fram tills den 31 mars. 

Dubbdäck får du använda tidigast den 1 oktober och fram till och med 15 april, annars riskerar du böter vid en poliskontroll. Det är också viktigt att du kontrollerar ditt mönsterdjup, eftersom att det är olagligt och framförallt farligt att köra med slitna vinterdäckdäck oavsett väderlek eller årstid

 

Varmt välkommen till BestDrive. Vi ser till att du rullar säkert i vinter!

 

Vinterdäck

Vad är vinterdäck

Vinterdäck skiljer sig från sommardäck genom att de är anpassade för kallare klimat, samt att de har bättre grepp på is och snö. Man ser främst skillnaden på att de har ett grövre mönster än Sommardäck och en del vinterdäck har även metalldubbar för att få extra bra grepp på isiga vägar. Det är dessa däck som benäms som dubbdäck.

Det är skillnad på vilka däck man ska använda under olika delar av året.

Slitbanemönstret på ett sommardäck är mer strömlinjeformat än på ett vinterdäck, med färre räfflor för att pressa undan vatten, vilket maximerar kontaktytan mot vägen. Följaktligen har fordonet överlägsna grepp- och bromsegenskaper under torra sommarmånader.

Den unika gummiföreningen och slitbaneutformningen gör att sommardäck är olämpliga för körförhållandena på vinterväglag och nä temperaturen sjunker under 7 °C .

Det samma gäller för däck som är avsedda för kallare klimat. Dessa ska inte användas på sommaren. Gummiföreningen är för mjuk för torr asfalt, vilket gör att däcket slits ut på kortare tid och detta leder till ökat rullmotståndet och större bränsleförbrukning och vägbuller.

Dubbdäck Continetal

Exempel på dubbdäck

Vinterdäck continental

Exempel på vinterdäck

Undrar du något eller vill ha hjälp med byte till vinterdäck på din bil? Vi byter dina däck och gör dessutom en analys av hjulen för att säkerställa däckens kvalitet innan du rullar ut på vägarna. Kylan kan slå till snabbt så boka gärna tid för skifte till vinterdäck i god tid så att du står väl förberedd. Dubbdäck får du lov att köra med från den 1:e oktober till den 15 april.

Se vårt däcksortiment

Behöver du nya vinterdäck? I vårt sortiment av vinterdäck hittar du främst testvinnande från Continental och Gislaved. Osäker på vad du ska välja? Låt vår däckväljare hjälpa dig till rätt däck för din bil och begär sedan en offert från valfri verkstad. Självklart är du även välkommen in till någon av våra verkstäder så hjälper vi dig till rätt vinterdäck. Då bjuder vi dig gärna på gott kaffe samtidigt!

Vad gäller egentligen när kylan slår till? BestDrive har samlat lite kort information om vintervägslagen med viktiga datum och hållpunkter. Vi har även en artikel om när man får eller inte får använda dubbdäck på vägarna. Du kan också få mer information om vad som gäller i Sverige på vägarna under vinterhalvåret på Trafikverkets hemsida

 

Dela på Facebook