Däckregler – vad gäller egentligen?

Däckregler – vad gäller egentligen?

Det finns ett antal däckregler och datum att förhålla sig till – därför har vi samlat det allra viktigaste du behöver ha koll på nedan.

Viktiga datum

De allra viktigaste datumen – t.ex. när lag på vinterdäck gäller, när dubbdäcken måste av och så vidare har vi samlat i ett separat inlägg. Här får du stenkoll på allt.

Koll på mönsterdjupet

Vidare gäller ett antal däckregler för mönsterdjup – t.ex. att mönsterdjupet minst måste vara 1,6 mm. När vinterväglag råder gäller dock minst 3 mm, detta för att däcken ska kunna få ett bra grepp om vägbanan. Här kan du läsa mer om regler för mönsterdjup.

Ett och samma fordon – samma däck

Kom också ihåg att ditt fordon bara får ha en typ av däck. Det är alltså inte tillåtet att mixa mellan olika däcktyper (diagonaldäck, radialdäck etc.).

Däckmärkningen godkänner

Enligt gällande däckregler måste däcken också vara typgodkända – vilket en korrekt däckmärkning talar om. Det innebär exempelvis att belastningsförmågan ska tåla bilens största axelbelastning – och inte mer. Här kan du läsa mer om däckmärkningar och om vad som gäller.

Är du osäker kring något – eller har du fler frågor kring rådande däckregler är du givetvis varmt välkommen att kontakta oss. Vi vill såklart att alla ska rulla säkert på vägarna och bidrar gärna med vår kunskap! Hitta din närmaste BestDrive-verkstad här.Dela på Facebook