Därför bör du undvika året runt däck

Därför bör du undvika året runt däck

Året runt däck eller allrounddäck är en misstolkning av dubbfria vinterdäck som felaktigt sägs kunna användas, precis som namnet avslöjar, året om. För vårt nordiska klimat med stora säsongsvariationer i väder och vind finns det dock inga optimala året runt däck, utan du skall vara noggrann med att ha säsongsanpassade däck utifrån rådande årstid och klimat. Vi rekommenderar därför att du, för din och dina medtrafikanters säkerhet, undviker denna typ av däck och istället använder bra sommardäck sommartid och säkra vinterdäck under vinterhalvåret. Hör med din lokala BestDrive-verkstad så hjälper de gärna dig att hitta rätt däck, hitta din närmaste BestDrive-verkstad här.

Året runt däck på sommaren

Året runt däck, (eller dubbfria vinterdäck) på sommaren är alltså inte den bästa lösningen. Gummit i året runt däck är nämligen anpassat för att tåla kyla, och när det är varmt ute mjukas gummit upp vilket påverkar däckens säkerhetsegenskaper, bland annat genom markant försämrad bromsförmåga. Dessutom försämras styrningen negativt när gummit mjukas upp, vilket även det innebär en stor säkerhetsrisk.

Viktigt att poängtera är även att däcken som helhet slits snabbare i och med att gummit mjukas upp på grund av värmen. Det i kombination med att man ofta kör längre sträckor på sommaren skapar ännu sämre förutsättningar för däcken när det väl är dags att köra på vinterväglag. Att köra med allround-däck i tron att det är ett ekonomiskt smart val är därför ett kortsiktigt och ofta dumdristigt val.

Behöver du hjälp att välja däck?

Din lokala BestDrive-verkstad kan alltid hjälpa dig till rätt däck beroende på var och hur du kör, plånbok och andra önskemål. Vi har däck som passar de flesta bilar, körstilar och behov och vägleder dig mer än gärna till ett tryggt val. Vi vill att du ska få den bästa servicen och är inte nöjda förrän du är helt nöjd med den hjälp du fått av oss. Här kan du hitta din närmaste BestDrive-verkstad.

Varmt välkommen till oss!Dela på Facebook