Det här behöver du veta om däckdimensioner

Det här behöver du veta om däckdimensioner

Däckdimensioner – vad är det egentligen och hur väljer man rätt? Nedan har vår BestMan sammanställt en enkel guide som gör att du snabbt får koll på allt kring däckdimensioner.

Däckdimensioner – vad är det?

Ett däck har kort och gott olika däckdimensioner. Däckets dimensioner framgår vanligen på däcken genom så kallade däckmärkningar. Läs mer om dessa här.

För att bilen ska rulla rätt är det dock viktigt att däckens dimensioner passar bilen. Man kan med andra ord inte välja däck med vilka däckdimensioner som helst. I bilens registreringsbevis kan du till exempel ta del av de däckdimensioner som passar bilen och som är originalmonterade. Du kan också läsa av däckets dimensioner genom att studera däckmärkningarna på bilens däck.

Kan jag byta däckdimensioner?

Länge gällde regeln att bilar enbart fick använda sig av originaldäckens dimensioner. År 2006 ändrades dock dessa regler, vilket sedan dess innebar att man får använda sig av däck med andra dimensioner än originaldäckens.

Det finns dock vissa regler som fortfarande styr i vilken grad man får ”sväva ut”. Till exempel får däckens rullomkrets ändras med max +- 5 %. Däcken får inte heller sticka ut utanför bilens överrede och måste dessutom hamna inom ramen för bilens belastning och också tåla bilens högsta fart. Detta bland några fler restriktioner.

Hur vet jag vilka andra däckdimensioner som passar?

För att veta vilka andra däckdimensioner som kan passa din bil kan du antingen använda dig av en däckomvandlare. Där fyller du i originaldäckets dimensioner och väljer sedan önskade mått på däcken.

När omvandlaren har räknat klart är det framför allt viktigt att rullomkretsen, som ovan nämnts, ändras max +-5 %.

Du kan självklart också kontakta din lokala BestDrive-verkstad, så hjälper de dig direkt på plats. Hitta den här!

Varför vill man byta däckdimensioner?

Anledningarna till att byta däckdimensioner kan vara många. Generellt sett har till exempel bredare däck större kontaktyta mot väglaget, vilket ger en stabilare grund. Bredare däck är dock känsligare vid vått underlag vilket ökar risken för vattenplaning vid låga hastigheter.

Samtidigt har breda däck (och stora fälgar) fördelen att de ger dig ett ökat väggrepp och förbättrad styrkänsla. Men med större dimensioner än original kan komforten försämras i form av ökad ljudnivå och däckens förmåga att absorbera ojämnheter i vägbanan. Hos BestDrive är vi experter på däck och guidar dig därför gladeligen till rätt däck – om du går i tankar på att byta. Hitta din lokala BestDrive-verkstad här.

Välkommen till oss!Dela på Facebook