Eco Driving – 5 tips för miljövänlig körning hos Best Drive

Eco Driving – 5 tips för miljövänlig körning hos Best Drive

Eco Driving, eller ekokörning, är ett hett begrepp som sedan länge tapetserat körkortsteoriböckerna. Här bryter vi ner teorin till fem handfasta tips som gör att du kan komma igång med riktig ekonomi- och miljövänlig körning direkt.

Håll jämn hastighet

Detta kan tyckas vara ett självklart råd men tyvärr ser verkligheten på vägarna inte riktigt ut så. Kort och gott handlar följande punkt därför om att optimera och planera din körning genom att du i stort sett kör med ett jämnt gaspådrag, vilket i sin tur dock kräver att du behöver hålla ett ordentligt avstånd till framförvarande fordon. Framförhållning är därför A och O inom Eco Driving. Använd gärna 3-sekundersregeln till framförvarande bil för att ha ett tryggt avstånd.

Håll dig också till gällande hastighetsgräns – att gasa upp och ner belastar både naturen och bankkontot. Kom ihåg att tidsvinsten är oerhört liten om du ligger något högre i hastighet. Exempel: Om du ska köra 10 mil och kör i 110 km/h istället för 100 km/h sparar du endast 6 minuter men har både förbrukat mer bränsle, ökat slitaget på däcken och belastat miljön.

Korrekt lufttryck i däcken

En vanlig missuppfattning är att högre lufttryck i däcken optimerar din bränsleförbrukning – detta då lågt lufttryck bevisat ökar bränsleförbrukningen. Än en gång slår vi dock hål på den myten. Det mest eco-smarta är att ha RÄTT lufttryck i däcken, vilket du enkelt kan mäta av med en lufttrycksmätare eller hos din närliggande verkstad. Läs mer om korrekt lufttryck i däcken här.

Skippa tomgångskörningen

Tomgångskörning är en riktig miljöbov, detta då avgaserna är som allra mest skadliga när bilen drar igång. Optimera därför hur du parkerar bilen så att du lätt kan köra ut rakt fram (genom att du backat in) och undvik frestelsen att ”värma upp bilen” på morgonen. Kom också ihåg att tomgångskörning är reglerat vilket innebär att max en minut är tillåtet (skiljer sig dock mellan kommuner). En ovälkommen bot kan således vara att vänta.

Undvik tvära inbromsningar – och motorbromsa istället

Detta hänger ihop med punkt 1 (dvs. om du ser till att köra med jämn hastighet). Inbromsningar är riktiga energitjuvar som dessutom kan förorsaka otrevliga olyckor – därför gäller principen inom Eco Driving att motorbromsa istället för att använda färdbromsen i så stor utsträckning som möjligt. Detta gör du genom att sänka farten i tid – för att sedan släppa gasen helt. Du kan då hålla en nollförbrukning vid inbromsning. En bonus är att slitaget på däcken minskar markant om du undviker tvära inbromsningar (och kraftiga accelerationer).

Hoppa över växlar

Från tvåan till fyran, från ettan till trean – är du med på principen? Genom att du hoppar över växlar undviker du onödigt kopplingsarbete, vilket i sin tur är en bränslebekostande åtgärd. Miljövänlig körning handlar därför om att vara riktigt växelsmart.

Har du fler frågor kring hur du kan optimera ditt körsätt för riktigt miljövänlig körning, är du självklart varmt välkommen att kontakta någon av oss på BestDrive. Vi kan allt och lite till om Eco Driving och delar gärna med oss av vår kunskap! Klicka här för att hitta din närmaste BestDrive-verkstad.Dela på Facebook