Laga punktering på bildäck

Laga punktering på bildäck

Vad kan du om att laga punktering på bildäck? BestDrive hjälper dig att reda ut vad du bör göra – och inte göra. Varmt välkommen till vår guide om punkterade däck.

Punktering på bildäck – hur upptäcker jag det?

Punktering på bildäck uppstår ofta oväntat och oönskat. Oftast märker man det ganska tidigt (s.k. smygpunktering) genom att lufttrycket i däcket gradvis försämras – vilket både känns, syns och hörs. Kör du en framhjulsdriven bil kan du t.ex. märka av att högerdäcket där fram är punkterat om bilen drar åt det hållet. Det finns dock flera anledningar till att det sker, även en felaktig hjulinställning kan göra att bilen drar åt ett håll. Hör med din lokala BestDrive-verkstad så kan de kika på orsaken ifall du upplever detta problem vid körning, hitta din närmaste BestDrive-verkstad här.

Du kan också läsa denna artikel om hur du förlänger livstiden på dina däck

Är det däremot ett bakhjul som blivit punkterat kan man ibland köra långa sträckor innan man märker av punkteringen. Speciellt om man har fälgar i en större modell och låg profil på däcken. Därför gäller det att vara uppmärksam och se över bilen med jämna mellanrum. Inte minst om du misstänker att du kört på någonting som kan orsaka punktering på däcken, som stenbumlingar eller dylikt.

Vi rekommenderar att du kontrollerar lufttrycket någon gång i månaden. Genom att säkerställa rätt lufttryck kan du dels upptäcka en punktering tidigt vilket kan spara dig pengar då du förhoppningsvis inte skadar däcket eller fälgen, men också säkerställa en optimal bränsleförbrukning med rätt lufttryck.

När ett däck är ordentligt punkterat finns det risk för att däcket smäller till. Vänta därför inte för länge med att se över dina däck om du misstänker punktering.

Laga punktering på bildäck – vad gör jag?

Punkterade bildäck bör alltid åtgärdas av en fackman. Vi avråder dig också starkt från tillfällig lagning med hjälp av punkteringssprayer. Ett däck som blivit behandlat med en punkteringsspray är ingen fullgod lösning, och kräver dessutom ett omfattande rengöringsarbete efteråt. Anlita istället en bärgningsbil till din verkstad om däcket är så pass punkterat att det inte är körbart dit. Det finns så kallade punkteringsfria däck, run flat eller SSR, på marknaden som har en hårdare stomme. Med denna typ av däck kan du köra, trots punktering, till din närmaste däckverkstad, med avsevärt lägre risk att skada till exempel fälgen.

Över 40 däckverkstäder – runt om i landet

BestDrive har över 30 däckverkstäder runt om i landet, som alla är specialiserade på däck och däckservice. Vi hjälper dig mer än gärna om du har fler frågor kring punktering och självklart också om du behöver laga en punktering på dina bildäck.Dela på Facebook