Så ska du fylla på spolarvätska

Så ska du fylla på spolarvätska

Spolarvätskan är den nödvändiga siktförbättraren som ser till att bilens rutor hålls rena under alla väderförhållanden.

Hos BestDrive fyller vi gärna på med färdigblandad spolarvätska i samband med att du byter däck. Vi rekommenderar också att du byter torkarblad ungefär lika ofta som du skiftar hjul inför nästa däcksäsong (varje halvår). Detta hjälper vi dig givetvis också med. Här kan du hitta en lokal däckverkstad

Nedan har vår BestMan sammanställt en guide för dig som ska fylla på spolarvätska – allt från hur man gör, till vad man bör tänka på vid köp av spolarvätska. Ska man till exempel köpa en färdigblandad eller koncentrerad?

Hur fyller man på spolarvätska?

Att fylla på spolarvätska är egentligen ganska enkelt – bara man har koll på var behållaren sitter. Det knepiga är dock att se till att man får till rätt fryspunkt. Om man köper koncentrerad spolarvätska ska denna nämligen blandas med vatten. Beroende på hur mycket vatten man blandar spolarvätskan med påverkas det frostskyddsmedel som ingår i de flesta spolarvätskor – och därmed spolarvätskans fryspunkt. För att vara på säkra sidan bör man därför som regel alltid blanda med en lägre del vatten än det som anges på flaskan. Det eftersom det är viktigt att spolarvätskan inte fryser när kylan slår till.

Att fylla på med spolarvätska är dock som sagt ganska enkelt. Du gör såhär:

Börja med att öppna motorhuven på bilen. Lyft sedan på locket till behållaren där du ska fylla på spolarvätskan. Locket brukar ofta sitta vid kanten av motorn och är blått eller gult med en symbol för en vindrutetorkare ovanpå (vanligen en vindruta med två streck).

Fyll på den färdigblandade spolarvätskan eller blanda ut den koncentrerade enligt anvisning. I behållaren finns det ofta ett streck som visar hur mycket du ska fylla på. Klart! Ett till tips kan vara att använda en tratt som du alltid har i bilen ifall du behöver fylla på spolarvätskan, då undviker du onödigt spill.

Har det redan hunnit frysa?

Om spolarvätskan har hunnit frysa finns det ett par ganska smidiga sätt för att tina upp den. Det bästa är att placera bilen i ett uppvärmt garage eller i ett parkeringshus, alternativt att värma behållaren med varmluft. Fyll också gärna på med ny spolarvätska samtidigt (förutsatt att det finns plats kvar i behållaren). Det hjälper isen att tina upp. Se gärna Wikipedias artikel om just spolarvätska

Färdigblandad eller koncentrerad?

Att få till rätt fryspunkt är egentligen det enda knepiga momentet när man ska fylla på spolarvätska. Detta gäller dock bara om man använder sig av koncentrerad spolarvätska.

Hör av dig!Dela på Facebook