Bästa däcken? Så väljer du rätt däck till din bil

Bästa däcken? Så väljer du rätt däck till din bil

Vilka är de bästa däcken? Det korrekta svaret är, kort och gott, att de bästa däcken är de däck som är rätt för just din bil. Det finns helt enkelt inget enstämmigt svar på denna fråga – trots att vissa varumärken givetvis levererar högre kvalitet än andra och vice versa. Nedan har vi därför punktat upp våra bästa tips för vad du bör tänka på vid val av nya däck.

Rätt däcktyp – avgörande för bilen

Det första du bör göra när du ska välja nya däck är att fastställa vilken däcktyp du behöver. Du behöver således identifiera om du behöver dubbdäck eller dubbfria däck* – för t.ex. nordiskt eller europeiskt vinterväglag (beroende på vilket underlag du huvudsakligen kör på). Vi rekommenderar oftast dubbdäck eller nordiska dubbfria på våra svenska vägar, men i vissa fall passar även europeiska dubbfria däck förarens körstil, bil och behov bättre. Fler faktorer att ta hänsyn till vid val av rätt däcktyp gäller hastighetskod och belastningsindex.

Hastighetskod när det gäller rätt däcktyp innebär vilken maxhastighet däcket är tillverkat för. Ett exempel kan vara hastighetskod 98V = 210km/h. Sommardäck är i regel tillverkade för att kunna rulla snabbare än vinterdäck som ofta har en betydligt lägre hastighetsklass, som man som förare också ska ta hänsyn till i sin vinterkörning.

För sommardäck finns även något som benämns helhetsgodkännande som du behöver ta hänsyn till vid köp av rätt däcktyp. Ta kontakt med din närmaste BestDrive-verkstad som kan hjälpa dig hitta rätt däcktyp. Hitta din närmaste BestDrive-verkstad här.

Titta på registreringsbeviset

I registreringsbeviset som tillhör din bil finns också en nummerserie som anger olika däckalternativ som din bil kan ha. Läs mer om dessa däckmärkningar här. Utifrån denna däckmärkning har du som förare sedan frihet att välja däck med olika styregenskaper, komfort etc. – beroende på önskad körupplevelse. Ta hjälp av en professionell person här om du behöver vägledning kring detta. Att hitta optimala däck – som håller och passar din ekonomi och körstil, är inte alltid helt lätt.

*Vi har tidigare avrådit från att köra s.k. allrounddäck – läs mer om detta här.

Egenmärkta däck gör valet enklare

Allt fler biltillverkare har nu förstått vikten av rätt däck till rätt bil. Etablerade varumärken som Volvo, Audi (ja – listan kan göras lång) har därför lanserat specialanpassade däck till sina bilmodeller. Vi ser positivt på denna utveckling då dessa däck helt och hållet är anpassade efter den bil som tillverkats. Vi upprepar – de bästa däcken är trots allt de däck som är RÄTT för din bil.

Hör av dig!

Tveka inte att höra av dig till oss på BestDrive om du behöver vägledning kring vilka däck du ska välja. Vi hjälper dig gärna till ett hållbart och smart beslut. Klicka här för att hitta din närmaste BestDrive-verkstad.Dela på Facebook