Vad händer med gamla däck?

Vad händer med gamla däck?

Vi rullar tusentals mil med våra däck, innan det blir dags för däckbyte. Oftast sker det på en däckverkstad, verkstaden tar både hand om de uttjänta däcken och monterar dina nya däck. Men vad händer egentligen med de uttjänta däcken?

Vad händer med de förbrukade däcken?

Förr i tiden kunde gamla däck hamna på soptippen. Numera finns det ett företag i Sverige som heter Svensk Däckåtervinning AB som sedan starten 1995 tar hand om över 90 procent av alla gamla däck i Sverige, som de sedan återvinner. Upphämtning görs hos däckverkstäder/återförsäljare och även på enskilda kommuner. Finansieringen sker bl.a. genom att en återvinningsavgift är inbakad i priset när du som konsument köper nya däck. Allt detta sker för att underlätta processen för däckföretagen att ta ansvar för miljön.

Hur används förbrukade däck?

Idag finns det många olika användningsområden för gamla däck, en av dem är regummering. Det innebär att man återanvänder stommen på däcken, men att den gamla slitbanan ersätts med en ny. Regummering av däck för personbilsmarknaden är i princip obefintlig. Det är nästan bara lastbilar och bussar som använder regummerade däck, där ca 45 % av däcken som säljs är regummerade.

Vad händer med däcken när de sedan återvunnits?
Majoriteten av däcken blir till energi, där en större del går till cementindustrin som ersätter fossilt bränsle. Däckens stål-innehåll kommer också till användning, då det behövs till processen för cementindustrin.

Ett av de viktigaste materialen som går att utvinna ur däck är gummigranulat. Detta material kan användas till bland annat ridbanor, tyst asfalt och konstgräs till fotbollsplaner. Hela gamla bildäck används som skydd runt gokartbanor och även andra motoranläggningar. Lastbilsdäck används också som skydd, fast oftast vid kajer eller större bryggor som stötdämpande fender.

Förutom detta finns även en mängd andra mer kreativa saker som tillverkats av gamla däck, exempel på detta är designmöbler och skulpturer.

Referenser

https://www.sdab.se/

https://teknikensvarld.se/detta-hander-med-dina-gamla-dack/

https://www.ragnsellstyrerecycling.com/atervunna-material/Dela på Facebook