Vårda dina däck med rätt hjulinställning!

Vårda dina däck med rätt hjulinställning!

Hur vet man att man har rätt hjulinställning? Och vilka är egentligen riskerna med att köra med felaktig hjulinställning? Detta och mycket mer får du enkelt koll på i BestDrives guide om just hjulinställning.
Symptom på felaktig hjulinställning

Det finns några klassiska kännetecken som visar på att du kan köra med felaktig hjulinställning.
Några av dessa är:

Det känns som att bilen svävar ut till höger eller vänster – trots att du håller ratten rak
Däcken är slitna på ett snett sätt
Ratten är snedvriden när du kör
Bilen känns generellt sett orolig och svår att styra

Hur uppstår felaktig hjulinställning?

Om du kört på en trottoarkant eller en grop/ett potthål i väggen så kan hjulinställningen rubbas. Detta är faktiskt en av de vanligaste orsakerna till att felaktig hjulinställning uppstår. Till och med nya bilar kan behöva se över sin hjulinställning med tanke på transporten till och från leverantören.

Du bör därför ha som regel att kolla upp bilens hjulinställning om du kört på någonting, om du upplever att bilen känns något svårmanövrerad eller om bilen eller däcken för all del är helt nya. I samband med att du byter stötdämpare eller styrkomponenter rekommenderar vi också att en fackman som rutin ser över bilens hjulinställning. Då kan du vara säker på att hjulinställningen är rätt.

På BestDrive vill vi att dina nya däck ska rulla länge.

Risker med felaktig hjulinställning

Att köra med felaktig hjulinställning medför många risker. Dels kommer du förr eller senare behöva byta till nya däck i takt med att däcken slits fel, vilket i sig innebär en större kostnad än att se till att hjulen är rätt inställda. Felaktig hjulinställning gör helt enkelt att slitaget på däcken ökar – och inte minst även trafikriskerna. Detta både vid normal körning då bilen gärna söker spår, men framförallt också när väglaget är vått eller halt.

Slitaget ökar inte heller bara på däcken utan även på styrleder/styrslag och länkarmar. Utöver högre slitage ökar även bränsleförbrukningen vid en felaktig hjulinställning, varför det ofta är en god idé att låta en fackman se över din hjulinställning åtminstone en gång per år.

Vad innebär en hjulinställning?

En hjulinställning innebär kort sammanfattat att hjulens vinklar justeras till rätt position – så att bilen går rakt fram.

Vad kostar en hjulinställning?

Hos din lokala BestDrive-verkstad fixar vi gärna din bils hjulinställning. Hitta din närmaste verkstad här och kontakta dem direkt för ett pris och hjälp!Dela på Facebook